Hegyvidéki Szociális Központ

November 12. - a szociális munka napja

Másokért dolgoznak, most őket jutalmazták

November 12. a szociális munka napja. Ebből az alkalomból minden évben díjakkal ismeri el az ágazatban dolgozók munkáját az önkormányzat. Idén, a járványhelyzetre tekintettel, az ilyenkor szokásos rendezvény elmaradt, ám a kitüntetések átadására sor kerülhetett.

Rövid köszöntőjében erről beszélt Fonti Krisztina is, az alpolgármester sajnálatát fejezte, hogy ezúttal nem tudtak méltó körülmények között ünnepelni. A díjakat azonban szerették volna a szokásos időpontban személyesen átadni, ezzel is kifejezve az önkormányzat köszönetét. Erre szerencsére a vírus miatt elrendelt bevezetése előtti utolsó napon, a biztonsági előírások maximális betartása mellett és rendkívül szűk körben még lehetőség nyílt.

A kerület legmagasabb szakmai elismerését, a Hegyvidék Szociális Ellátásáért Díjat Erdei Rafael kapta. A Hegyvidéki Szociális Központ gondozója 2002 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén és bár eredeti végzettsége mechanikai műszerész, először segédápolóként tevékenykedett. Azóta az idős emberek, a rászorulók segítése tölti ki az életét, a gondozói munkakör betöltéséhez szükséges szociális gondozó-szervező végzettséget is megszerezte. Az intézmény egyetlen férfi gondozójaként az idős férfi ellátottak számára még több segítséget tud nyújtani.

erdei_rafael01

A Hegyvidék Gyermekjóléti Alapellátásáért Díjat Kissné Farkas Éva vehette át. 1998-ban került a Zugligeti Bölcsődébe, melyet 2010 óta irányít, vezetői tevékenysége alatt az intézmény által kínált szolgáltatások köre folyamatosan bővült. Célként tűzte ki, hogy minden gyermek egyéni fejlődésének, biológiai szükségleteinek, érési folyamatának megfelelő, személyre szóló ellátást kapjon.

Fontosnak tartja a családokkal való aktív és sokoldalú együttműködést, ezt erősíti a tavaly elindított játszóházi szolgáltatás és az időszakos gyermekfelügyeleti csoport. Mindkét kezdeményezés nagy népszerűségnek örvend. A könyvtárat folyamatosan bővíti, sószobát, ugri-bugri szobát, játszócsoportot alakított ki. Kutyaterápiás foglalkozásokat szervez, játékos tornaórákat tart oktatóval, zöldségeskertet ápolnak együtt a kicsikkel.

Polgármesteri elismerő oklevéllel ismerték el Alföldy Eleonóra a Fejlesztő Napközi Otthon, valamint Koltai Andrea a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szakemberének munkáját.

erdei_kissne_alfoldy_koltai02

Alföldy Eleonóra 11 éve dolgozik a Fejlesztő Napközi Otthonban. Szociális munkás, de 2016 júniusában mentálhigiéniai prevenció specialista végzettséget is szerzett, így jelenleg terápiás munkatársként tevékenykedik. Feladatai közé tartozik a gondozottak terápiás foglalkoztatása, elsősorban egyéni, illetve kiscsoportos kézműves foglalkozások keretében. Követi az újszerű technikák, eljárások módszertanát, ezeket a sérültek képességeinek figyelembevételével alkalmazza.

Szívesen használ újrahasznosított anyagokat, az irányításával készülő kreatív dísztárgyak, ékszerek a kulturális szalon által szervezett kézműves vásárokon is rendszeresen megfordulnak. Irányítja a napi gondozást, az étkeztetést, délutánonként szabadidős foglalkozásokat szervez. Az ellátottak családtagjaival való kapcsolattartásban, a napi aktuális problémák megoldásában jelentős szerepet vállal. Munkaköri kötelezettségei mellett a veszélyhelyzet alatt a kerületben önkéntes segítő feladatokat is ellátott.

koltai_andrea01

Koltai Andrea 2011 februárjában csatlakozott a Családsegítő és Gyermekjóléti Központhoz. A szociális asszisztens mára elismert, az ifjúsági munkában jártas gyermekvédelmi szakemberré vált. Eleinte a gyermekjóléti munkacsoportnál dolgozott, 2015-ben szociális munkás diplomát szerzett. Ugyanebben az évben került az Ifjúsági Közösségi Tér munkacsoporthoz, és fokozatosan bekapcsolódott az ifjúságsegítő munkába. 2017 októbere óta teljes munkaidőben ifjúsági tanácsadó, programjaival számos alkalommal szerzett boldog pillanatokat a kerületi kamaszoknak.

(Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat)


Október 1. - Idősek Világnapja

Október 1.okt1_jo
okt1_k
Az idő múlik, de kit zavar?
Miért ne múlhatna, ha akar?
Hisz mindig ragyog majd napsugár,
S időtől függetlenül énekel a kismadár.
...
Egyformán szép minden kor,
Mert mind az életről szól,
Mindegy, hogy idős vagy fiatal,
Csendes, vagy erős a zivatar.
...
Példaképül szolgálni az előző nemzedéknek,
Olyan embernek lenni, kire felnéznek,
Utat, célt, jövőt mutatni a gyerekeknek,
Komoly feladata ez az idős embernek.

Miniska Zsejke: Az örök fiatalság (részletek)


Intézményvezetői tájékoztató - április 6.

2020. április 6.

Tisztelt Ellátottjaink!

Tisztelt Családtagok, Hozzátartozók!

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III. 11.) Kormány rendeletével a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében az ország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Tájékoztatom Önöket, hogy a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről szóló Korm. rendelet alapján a nappali ellátást végző intézmények épületében nyújtott szolgáltatásaink a veszélyhelyzet ideje alatt - visszavonásig - szünetelnek, azok látogatása az ott foglalkoztatott munkatársak kivételével tilos. A nappali ellátásban részesülő ellátottjaink és az idősek klubjaiból az ebédet elvitellel igényelt ellátottjaink továbbra is étkezhetnek, az ételt házhozszállítással biztosítjuk számukra.

Új igénylők esetében intézményünknek a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges ellátotti jogosultság vizsgálatát a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell elvégeznie, a napi igénybevételt igazoló ellátotti aláírástól el kell tekinteni.

Amennyiben Önnek vagy a környezetében levő idős embernek a veszélyhelyzet ideje alatt segítségre van szüksége, kérem, hívja hétköznap 8:00-16:00 óra között a

06-30-630-9749,

06-30-630-9725,

06-30-644-6278

mobilszámok valamelyikét, vagy az ingyenesen hívható

06-80-630-102 zöldszámunkat.

Elektronikus levélben fordulhat hozzánk az infopont@hszk.hu címen.

A Hegyvidéki Szociális Központ Információs pontja lelkigondozói tevékenységet is végez, keressen minket bizalommal a 06-80-630-102 zöldszámunkon, amennyiben mentális támogatásra, megerősítésre van szüksége.

Kérem, olvassák el Pokorni Zoltán polgármester úr felhívását is, ami elérhető az alábbi linken: https://www.hegyvidek.hu/aktualis/hirek/pokorni-zoltan


Budapest, 2020. április 6.

Druskóczi Tünde

intézményvezető

Intézményvezetői tájékoztató - március 16.

2020. március 16.

Tisztelt Ellátottjaink!

Tájékoztatom Önöket, hogy a járványügyben 2020. 03. 14-én hozott rendkívüli önkormányzati intézkedések alapján a nappali ellátást nyújtó intézményeinket (1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 33/b; 1121 Budapest, Normafa út 1.; 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/c.) az idős emberek védelme érdekében 2020. március 18-tól bizonytalan ideig bezárjuk.

A Hegyvidéki Szociális Központ továbbra is biztosítja a kerületben élő idősek étkeztetését, jövedelemarányos térítési díj ellenében (https://hegyvidekigondozas.hu/etkeztetes/teritesi-dijak).

Mindenkinek, aki igényli, a napi meleg ételt előre csomagolt formában házhoz szállítjuk. Lehetőség van diétás (cukros, gluténmentes, laktózmentes, epés) ebéd igénylésére is.

Kérem, az étel kiszállítására vonatkozó igényeket szíveskedjenek az etkeztetes@hszk.hu email-címen írásban vagy a 06-30-630-9785 telefonszámon jelezni.

Megértésüket és együttműködésüket köszönöm.


Budapest, 2020. 03. 16.

Druskóczi Tünde

intézményvezető

Demencia iroda

Kedves Családtag, Hozzátartozó!

A koronavírus okozta járvány elsősorban az időskorúakat veszélyezteti, különösen, akiknél más betegség is fennáll. A Hegyvidéki Szociális Központ mindent megtesz azért, hogy segítő kezet nyújtson a nehéz helyzetbe került családoknak. A demencia előfordulása az idősödés előrehaladtával egyre valószínűbb, így, ha Ön otthonában ápolja demenciával élő hozzátartozóját, az Önre nehezedő teher sokszorosára nőhetett az elmúlt időszakban. A Hegyvidéki Szociális Központ elindította a Demencia Irodát, azzal a küldetéssel, hogy segítséget nyújtsunk a demens beteg hozzátartozói részére minden olyan esetben, ami nem igényel orvosi szakértelmet. Ha tanácstalan, elbizonytalanodott, segítségre vagy támogatásra van szüksége, kérjük hívja bizalommal az alábbi telefonszámot:

Kocsis Judit 06-30/630-9513